Το «Elia Lesvos Confest» τοποθέτησε επάξια τη Λέσβο στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής ελιάς και ελαιολάδου

by KATERMARINAKI 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Elia Lesvos Confest 2022, το 1o τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης από τις 23 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά η Λέσβος, το νησί της Σαπφούς και του Ελύτη, εντάχθηκε στο Διεθνή Χάρτη των μεγάλων Συνεδρίων, που διοργανώνονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, με αντικείμενο το Ελαιόλαδο. Μια νέα εποχή ξεκίνησε για την ελιά όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και στην Ελλάδα και στο ευρύτερο Μεσογειακό περιβάλλον.

Η Φωτεινή Τιρπιντήρη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, απευθύνει χαιρετισμό προς τους Συνέδρους κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου.

Το Elia Lesvos Confest υλοποιήθηκε από το Σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχοντας δίπλα του πλήθος υποστηρικτών, χορηγών και εθελοντών. Συμβουλευτικές υπηρεσίες παρείχε, καθ’ όλη τη διάρκεια προετοιμασίας και διεξαγωγής του, η εταιρεία τουριστικού marketing Respond On Demand. Για τη διοργάνωσή του καταλυτική υπήρξε η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του YALE School of Public Health (Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου YALE των ΗΠΑ) και του Ε.Κ.Π.Α. (Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), τα οποία πρωτοστατούν παγκοσμίως σε επιστημονικό επίπεδο με πρωτοβουλίες, τόσο ως προς την ανάδειξη της συμβολής του ελαιόλαδου στην ανθρώπινη και πλανητική υγεία μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, όσο και ως προς την προώθηση ορθών πρακτικών καλλιέργειας και τεχνολογίας παραγωγής του ελαιόλαδου.

Το εμβληματικό κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, όπου φιλοξενήθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Μερικά από τα θέματα του Συνεδρίου ήταν:

  • Έρευνα, εκπαίδευση
  • Ελαιογαστροτουρισμός: Πρόκληση για τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση και τον πολιτισμό
  • Οι καταναλωτές ως πρεσβευτές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μεταλαμπαδεύουν την εμπειρία τους
  • Ανάπτυξη μέσω ελαιοκαλλιέργειας με σεβασμό και σε αρμονία με τη φύση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό
  •  Για την ανθρώπινη και πλανητική υγεία
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, απευθύνει τον δικό του χαιρετισμό προς τους Συνέδρους, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Ένα καινοτόμο πολυθεματικό Συνέδριο, κομβικής σημασίας για τη Λέσβο, με τη συμμετοχή 43 κορυφαίων επιστημόνων, επιχειρηματιών και ειδικών για την ελιά από την Ελλάδα, αλλά και από Αμερική, Ισπανία, Ολλανδία και Βουλγαρία. Το Συνέδριο κατάφερε να διασυνδέσει διαφορετικούς τομείς, που εμπλέκονται στην αλυσίδα ενδιαφέροντος του ελαιολάδου και που αφορούν υγεία, διατροφή, γαστρονομία, τεχνολογία, περιβάλλον, καλλιέργειες, marketing, πολιτισμό, τουρισμό και οικονομία.

Ελαιογνωσία, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, από τον διακεκριμένο εργαστηριακό αναλυτή και εξειδικευμένο γευσιγνώστη Εμμανουήλ Σαλιβαρά, ο οποίος είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Multichrom.lab., MSc στην Επιστήμη Τροφίμων και Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan στον Καναδά και Επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών και διοργανωτής των Διεθνών Βραβείων Ελαιολάδου BERLIN GOOA, του Βερολίνου. 

Σημαντική ιδιαιτερότητα του Συνεδρίου υπήρξε η πολυδιάστατη διασύνδεση και αντιμετώπιση του θέματος της ελιάς, γεγονός που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σημασία της τεχνολογίας τόσο για το ποιοτικό αποτέλεσμα του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του για την υγεία, όσο και για την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την προστασία του πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του Συνεδρίου.

Τα θέματα των ομιλιών κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, ξεκινώντας από την αξία των προϊόντων της ελιάς στα θέματα της υγείας και της διατροφής, τις τεχνολογίες παραγωγής, τα θέματα καλλιέργειας και φυτοπροστασίας, την γαστρονομία, το marketing, τον πολιτισμό και την καθοριστική πολυθεματικότητα του ελαιοτουρισμού.

Σύνεδροι και επίσημοι προσκεκλημένοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των εκλεκτών ομιλητών.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ήταν η κοινή άποψη των περισσότερων συμμετεχόντων, ότι η διεθνής αγορά είναι πλέον έτοιμη να αναγνωρίσει και να καταξιώσει τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, που συνδυάζουν ταυτόχρονα την προστασία της υγείας με τα άρτια γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά και το σωστό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η επαφή του διεθνούς αγοραστικού κοινού με ποιοτικά ελαιόλαδα μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί μέσω και του γαστρονομικού ελαιοτουρισμού.

Στο βήμα για τον δικό της χαιρετισμό η Μαρία Αθανασοπούλου της Respond on Demand και Πρόεδρος του World Food Τravel Αssociation.

Ο μεγάλος αριθμός Συνέδρων που παρακολούθησαν, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, κατέδειξε τη μεγάλη ανάγκη του κοινού -και κυρίως των παραγωγών- να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις και τις νέες προοπτικές στο χώρο της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, αλλά και όλων των συναφών δραστηριοτήτων. Όλοι οι συμμετέχοντες ομιλητές επεσήμαναν την πολύ σημαντική διάδραση που επιτεύχθηκε μέσω του Συνεδρίου, καθώς αναπτύχθηκε  δημιουργικός διάλογος, επικοινωνήθηκαν πρακτικές και νέες τάσεις και παρουσιάστηκε ολιστικά το μέλλον της Ελιάς και του Ελαιολάδου.

Νικόλαος Ζούρος – Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων – Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Θέμα: «Η ελιά στη Λέσβο (Αναφορά στα χαρακτηριστικά της Λέσβου -γεωμορφολογία, γεωλογία-, που επηρεάζουν την κατανομή των ελαιώνων και της ελιάς στη Λέσβο)».

Το Elia Lesvos Confest πέτυχε με την πρώτη του μόλις διοργάνωση, να θέσει τη Λέσβο στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής του Ελαιολάδου και της Ελιάς και όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στη Λέσβο!

Οι διοργανωτές του Συνεδρίου τιμούν τους συμμετέχοντες Καθηγητές από τα Πανεπιστήμια YALE και ΕΚΠΑ, προσφέροντάς τους ανεκτίμητα δώρα με θέμα, τι άλλο, την ευλογημένη ελιά. Πρόκειται για το πολυτελές λεύκωμα «H Eλιά στη Λέσβο«, έκδοση του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος, καθώς και για τα μοναδικής αισθητικής γλυπτά δέντρα ελιάς του διακεκριμένου γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη. 

Η αύρα της ομορφιάς και της αυθεντικότητας του τόπου, η θερμή φιλοξενία, η άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου, οι φιλίες και οι συνεργασίες που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια αλλά και μετά το πέρας των εργασιών του, παραμένουν πλέον ως ανεξίτηλες εικόνες στη μνήμη των συμμετεχόντων. Τα σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν από τους επιστήμονες κι άλλους διακεκριμένους Συνέδρους, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του Συνεδρίου και τις εντυπώσεις που δημιούργησε.

Στιγμιότυπο από την εξέλιξη των εργασιών του Συνεδρίου Elia Lesvos Confest.

«Πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τον πολιτιστικό σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος και ιδίως την Πρόεδρό του Φωτεινή Τιρπιντήρη, για την πολύ επιτυχημένη επιλογή των ομιλητών, τη θεματολογία και φυσικά για την άρτια οργάνωση. Ένα από τα πιο επιτυχημένα Συνέδρια στην Ελλάδα και διεθνώς, στο θέμα της ελιάς, για το έτος 2022. Αυτό το Συνέδριο έβαλε για πρώτη φορά τη Λέσβο στο διεθνή χάρτη των μεγάλων Συνεδρίων, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη του κόσμου, με αντικείμενο το ελαιόλαδο. Η προσωπική μας γνώμη είναι ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πραγματικά αξιέπαινες και πρέπει να βρουν υποστήριξη από την τοπική κοινωνία, την Περιφέρεια και τους κρατικούς φορείς, ώστε να συνεχιστούν και να γίνουν θεσμός» Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακευτικής Ε.Κ.Π.Α.

H συμμετοχή κοινού σε όλη τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο μεταδιδόταν και διαδικτυακά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που προσκληθήκαμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας στη βιωσιμότητα και το marketing, δύο από τα πάθη μας και βασικούς πυλώνες του Castillo de Canena. Πολύ ενδιαφέρουσες οι τρεις ημέρες του Συνεδρίου με τη μεγάλη ελληνική οικογένεια, λίκνο της μεσογειακής διατροφής, με την οποία έχουμε μοιραστεί εμπειρίες, ανησυχίες και όνειρα και πάνω απ’ όλα την αγάπη μας για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα!» Francisco Vano, Ιδρυτής του Castillo de Canena Olive Juice.

Ελαιογνωσίας συνέχεια με την εξαιρετικά κατηρτισμένη Ανίτα Ζάχου -Olive Oil Expert, Agronomist, Holistic Life & Wellness Coach
HeartMath Mentor-, από το Mykonos Olive Oil Tasting.

«Εκπληκτική διοργάνωση! Εκπληκτικοί άνθρωποι! Εκπληκτικό φαγητό και ποτό και ούζο! Όλα αυτά ως αποτέλεσμα του EVOO!» Τάσσος Κυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Δημοσίας Υγείας του Yale.

Πάνελ ομιλητών.

«Elia Lesvos Confest, μια υπέροχη διοργάνωση. Μου δίνει ελπίδα για την ανάπτυξη του κλάδου. Νιώθω έμπνευση». Jill Myers, Ιδρύτρια τoυ δικτύου ‘‘Women in Olive Oil’’.

Πάνελ ομιλητών.

«Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελιά, με παρόντα τα κορυφαία ονόματα του χώρου, έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη πριν από λίγες ημέρες με ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος υπήρξε, όπως αποδείχθηκε, καταλυτική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε ρόλους και να γίνει μία από τις ελάχιστες εκδηλώσεις που παρουσίασαν χειροπιαστές ιδέες και πρακτικές». Βασίλης Μουσελίμης, Γεωπόνος MSc – MBA.

Πάνελ ομιλητών.

«Elia Lesvos Confest, μοναδικό και ιδιαίτερο στη σύλληψη των ενοτήτων του και της πρωτοφανούς σύστασής του! Στο πολυδιάστατο παζλ θεματικών ενοτήτων και την εξειδίκευση των ομιλητών, προστίθεται η εξωστρέφεια και αναγνώριση αυτού του τόπου: αυθεντικής και πρωτογενούς δυναμικότητας!» Σοφία Μπαρουτσάκη –Τσιριγώτη, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας, Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλίας.

Η παραδοσιακή μουσική και οι μουσικοί της Λέσβου, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την γιορτή του σημαντικότερου προϊόντος του νησιού.

«Το 1ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο, Elia Lesvos Confest, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Σύνεδροι από διάφορα μέρη της Ευρώπης είχαμε τη χαρά να μοιραστούμε γνώσεις και απόψεις, μα πάνω απ’ όλα την αγάπη μας για την ελιά και τον πολύτιμο χυμό της! Άψογη φιλοξενία και διοργάνωση και μοναδικές στιγμές σε έναν πανέμορφο τόπο!» Ανίτα Ζάχου, Γεωπόνος Μηχανικός Ειδικός Γευσιγνώστης Ελαιόλαδου.

Και οι χοροί καλά κρατούν.

Ραντεβού, λοιπόν, στο επόμενο Elia Lesvos Confest του 2023, στη Λέσβο!

en_USEnglish