Aegean Blue magazine – «Λέσβος: Ένα πλατανόφυλλο στη μέση του Αιγαίου»

«Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους όσο επάνω σ’ αυτό το κομμάτι γης που κάποτε, ποιος ξέρει σε τι καιρούς απίθανους, ποιος θεός, για να κάνει το κέφι του, έκοψε και φύσηξε μακριά, ίδιο πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους». – Οδυσσέας Ελύτης (από το δοκίμιό του «Ο ζωγράφος Θεόφιλος»

Ό,τι χρειάζεται να γραφτεί για το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας έχει ήδη γραφτεί από τους παγκόσμιους Έλληνες που γέννησε και ενέπνευσε από την αρχαιότητα έως και σήμερα (μεταξύ άλλων τους: Σαπφώ, Τέρπανδρο, Οδυσσέα Ελύτη, Στράτη Μυριβήλη, Ηλία Βενέζη).

Ό,τι χρειάζεται να απαθανατιστεί για το νησί με την ανεξάντλητη ιστορική, γαστρονομική, λαογραφική και αρχιτεκτονική παράδοση έχει ήδη απαθανατιστεί διά χειρός του ανυπέρβλητου Θεόφιλου, του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη των αρχών του 20ού αιώνα, που έφτασε να αναγνωριστεί διεθνώς ως ο σπουδαιότερος λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης, εκείνος που εικονογράφησε πιο παθιασμένα, πιο οργανικά και ανεξίτηλα από κάθε άλλον την ελληνική λαϊκή παράδοση και ιστορία. Εξου και τα δικά του «βήματα» είναι που ακολουθούμε σε αυτό το οδοιπορικό, καταγράφοντας τα ίδια τοπία, τις ίδιες σκηνές καθημερινότητας με μια πιο σύγχρονη οπτική.

Στην αρχοντική Λέσβο το τώρα δεν είναι αυτόφωτο, αυτόνομο ή αυθαίρετο, αλλά φυσική συνέχεια του χθες, με τον σεβασμό στην παράδοση να αποτελεί υπέρτατη αξία που η μία γενιά κληροδοτεί στην επόμενη. Το καταλαβαίνεις αυτό πίνοντας ένα ούζο και ακούγοντας ιστορίες από τα παλιά, μαζί με χαμογελαστούς άνδρες με λευκά μαλλιά και παραδοσιακές μαύρες βράκες, σε κάποιο από τα ιστορικά καφενεία του νησιού, ιδανικά με τα χαρακτηριστικά μοβ άνθη της γλυσίνας να καλύπτουν σαν νυφικό πέπλο το λιθόστρωτο καλντερίμι. Το νιώθεις εξερευνώντας τις επιβλητικές μεσαιωνικές καστροπολιτείες, τα λιοτρίβια (πολλά από τα οποία στεγάζουν τώρα πολιτιστικά κέντρα), τα εκπληκτικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (σαπωνοποιεία, βυρσοδεψεία) και τα δεκάδες παραδοσιακά χωριά που διατηρούν ακέραια την αρχιτεκτονική τους κληρονομιά.

Αντιλαμβάνεσαι το μεγαλείο και τη σπάνια ποιότητα του τόπου ανακαλύπτοντας τις ιαματικές πηγές του, με διάφορες χημικές συνθέσεις και θερμοκρασίες, διασκορπισμένες σε όλα τα σημεία του, για τη σπουδαιότητα των οποίων έχουν κάνει αναφορά ήδη από την αρχαιότητα ο Γαληνός αλλά και ο Ερέσιος ιατροφιλόσοφος και βοτανολόγος Θεόφραστος.

Ή ανάβοντας απλώς ένα κερί σε ένα φαινομενικά ταπεινό ξωκλήσι δίπλα στη θάλασσα, με την «πιο αλλόκοτη μέσα στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο της χριστιανοσύνης», ωστόσο, τοιχογραφία (σύμφωνα με τον Μυριβήλη) που απεικονίζει την Παναγιά με ουρά γοργόνας. Αισθάνεσαι αλλαγμένος από αυτό το νησί των αισθήσεων, γεμάτος έμπνευση για δημιουργία, ήδη από την πρώτη φορά που αντικρίζεις τα εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά και τα παραμυθένια παραδοσιακά, λιθόκτιστα σπίτια με τα σαχνισιά, τα μπαλκονάκια και τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα που σε μεταφέρουν πίσω στον χρόνο ή όταν ανακαλύπτεις έναν ακόμη σπάνιο και απρόσμενο θησαυρό στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες, στα αναγνωστήρια και στις πινακοθήκες του.

Γενναιόδωρα προικισμένη από τη φύση, με πανέμορφες παραλίες, ελαιώνες και σημαντικούς υγρότοπους, η Λέσβος είναι γεμάτη αυθεντικές εμπειρίες που σε περιμένουν κυριολεκτικά πίσω από κάθε στροφή του δρόμου.

Concept & Photos: Mara Desipris
Art Direction & Set Design: Nikos Yfantis
Styling: Dada Ioannidou
Make up: Μάνος Βυνιχάκης
Fashion Associate: Vasiliki Simeonidi
Βοηθός φωτογράφου: Yiorgos Markozanis
Videographer: Vladimir Nikolouzos
Aerophotography/Drone Operator: George Pappas
Κείμενο: Kokkinis Panagiotis
Συνοδοιπόρος αυτή τη φορά στο ταξίδι μας, ο δημοφιλής ηθοποιός Μιχάλης
Λεβεντογιάννης Michalis Leventogiannis , ο οποίος πρωταγωνιστεί στη φωτογράφιση του Blue.
Το αφιέρωμα στην Λέσβο συνοδεύεται από έναν εκπληκτικό οδηγό από τον Fotis Vallatos με φωτογραφίες του Dionysis Kouris

Aegeanbluemagazine Aegean Airlines

Διαβάστε όλο το τεύχος:
https://el.aegeanair.com/…/en…/periodiko-blue/blue-96/

en_USEnglish